Aktuality

Může počítač chránit vaše zdraví?

Datum publikování: 6. 3. 2011

+

Při práci v našem zdravotnickém zařízení používáme výpočetní techniku. Na první pohled to vypadá jako každý jiný počítač. Náš počítač je však vybaven programovým vybavením, které umí mnohem více, než pouhou evidenci Vašich záznamů o nemocech. Programové vybavení našeho počítače přímo chrání vaše zdraví. Jak?

Při práci v našem zdravotnickém zařízení používáme výpočetní techniku. Na první pohled to vypadá jako každý jiný počítač. Náš počítač je však vybaven programovým vybavením, které umí mnohem více, než pouhou evidenci Vašich záznamů o nemocech. Programové vybavení našeho počítače přímo chrání vaše zdraví.

Jak?

Všeobecná zdravotní pojišťovna spouští pilotní projekt „Vyhledávání potencionálních lékových interakcí v preskripci lékařů (blíže na stránkách VZP). Léková interakce může způsobit poškození organismu, ke kterému dochází v důsledku vzájemného působení léčiv nebo léčiv a potravinových doplňků či potravin. Tento projekt má za cíl chránit Vaše zdraví a prostředkem k tomu je, že pojišťovna bude lékaře informovat o škodlivých lékových interakcích u těch léků, které předepsali. Tuto informaci však lékař obdrží až ve chvíli, kdy už pacient léky dávno má využívané.

V našem zdravotnickém zařízení odhalíme nežádoucí kombinaci léčiv ještě dříve, než Vám vytiskneme recept. Již dlouhodobě disponujeme  programovým vybavením, které odhalí nežádoucí kombinaci léčiv. Aby tento systém správně fungoval, je nutno lékaře informovat o užívání léků předepsaných jiným lékařem, zakoupeném v lékárně, ale i oblíbených potravin či potravových doplňků.

MUDr. Tibor Vicsápi